Takhrij and Syarah Hadith of Agrotechnology: Ingredients and Benefits of Dates

Main Article Content

Fildzah Rahimah
Wahyudin Darmalaksana
Budy Frasetya TQ

Abstract

This study aims to discuss the hadith with regard to agrotechnology. This research method is a qualitative type through literature and field studies with the takhrij and sharah hadith approaches. The result and discussion of this research is that dates are a special fruit according to the hadith of the Prophet with potassium which is beneficial for health. The conclusion of this research is that the takhrij and syarah hadith of the Prophet SAW regarding dates with agrotechnology analysis have a wider development opportunity.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Fildzah Rahimah, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Agrotechnology

Wahyudin Darmalaksana, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Faculty of Ushuluddin

Budy Frasetya TQ, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Agrotechnology

References

Alaydrus, L. (2019). Tinjauan Hadis tentang Pengobatan Nabi: Studi Kritik Sanad dan Matan Hadis Nabi tntang Pengobatan Mnggunakan Kurma dan Madu. Jurnal Almunir.

Chaidir, L., Epi, E., & Taofik, A. (2015). Identifikasi dan Perbanyakan Tanaman Ciplukan (Physalis Angulata) dengan Menggunakan Metode Generatif dan Vegetatif. Jurnal ISTEK, 82-90.

Chaidir, L., Yuliani, K., Frasetya, B., & Qurrohman, T. (2016). Eksplorasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (Limnocharis flava (L.) Buch) di Kabupaten Pangandaran Berdasarkan Karakter Morfologi dan Agronomi. Jurnal Agro, 53-66.

Damarlaksana, W. (2018). Paradigma Pemikiran Hadis. Jurnal Aqidah dan Filsafat Islam, 95-106.

Darmalaksana, W. (2020). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung, I.

Darmalaksana, W. (2020). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020). Pemetaan Penelitian Hadis: Analisis Skripsi UIN Sunan Gunung Djati Bandung. Riwayah:Jurnal Studi Hadis, 91-210.

Darmalaksana, W. (2020). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1, 1-7.

Melliawati, R. (2009). Escherichia Coli dalam Kehidupan Manusia. BioTrends, 10-14.

Muin, M. (2013). Pemahaman Komprehensif Hadis Melalui Asbab al-Wurud. Jurnal ADDIN, 291-305.

Pramanik, D. I. (2016). Tingkat ploidi pada lili (lilium sp.) hasil kultur antera melalui penghitungan jumlah kloroplas dan kromosom. Jurnal AGRO, 34-42.

Resalya, M. (2013). Pengaruh Ekstrak Buah Kurma (Phoenix Dactylifera) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia Coli. Malang: Universitas Muhammadiyah.

Satuhu, S. (2010). Kurma Khasiat dan Olahannya. Depok: PT Niaga Swadaya.

Soebahar, E., Daenuri, E., & Firmansyah, A. (2015). Mengungkap Rahasia Buah Kurma dan Zaitun Dari Petunjuk Hadis dan Penjelasan Sains. Ulul Albab: Jurnal Studi Islam.

Soetari, E. (1994). Ilmu Hadis. Bandung: Amal Bakti Press.

Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi. Bandung: Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.

Utami, N., & Graharti, R. (2017). Kurma (phoenix dactylifera) dalam Terapi Anemia Defisiensi Besi. Jurnal Kedokteraan Universitas Lampung.