Takhrij and Syarah Hadith of Agrotechnology: Content and Benefits of Dates

Main Article Content

Anur Wulan
Wahyudin Darmalaksana
Anna Aina Roosda

Abstract

This study aims to discuss the hadith with regard to dates. This research method is a qualitative type through literature and field studies with the takhrij and sharah hadith approaches. The results and discussion of this study are dates which are recommended to eat them in the morning. The content and benefits of dates when consuming them have been known from several studies. The conclusion of this research is takhrij and syarah hadith of the Prophet Muhammad SAW about dates with agrotechnology analysis informs that the content of dates is beneficial for human health.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Anur Wulan, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Agrotechnology

Wahyudin Darmalaksana, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Faculty of Ushuluddin

Anna Aina Roosda, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Agrotechnology

References

Alaydrus, L. (2020). Studi Kritik Sanad dan Matan Hadis Nabi Tentang Pengobatan menggunakan Kurma dan Madu. 3. Retrieved from http://jurnalalmunir.com/index.php/al-munir/article/view/38/26

Chaidir, L. (2015). Identifikasi, dan perbanyakan tanaman ciplukan (Physalis angulata) dengan menggunakan metode generatif dan vegetatif. Jurnal Ilmu Pertanian, 82-90.

Chaidir, L., Yuliani, & Qurrohman, B. F. (2016). Eksplorasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (Limnocharis flava (L.) Buch) di Kabupaten Pangandaran berdasarkan Karakter Morfologi dan Agronomi. Jurnal Agro, 53-66.

Darmalakasana, W. (2020). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana , W. (2018). Paradigma Pemikiran Hadis. Jurnal Aqidah dan Filsafat Islam, 95-106.

Darmalaksana, W. (2020). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020). Pemetaan Penelitian Hadis: Analisis Skripsi UIN Sunan Gunung Djati Bandung. Riwayah: Jurnal Studi Hadis, 191-210.

Darmalaksana, W. (2020). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 59-68.

Darmalaksana, W. (2020). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1–7.

Darmalaksana, W. (2020). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1-7.

Kusnadi, J., & Pramurdia, E. G. (2014). Aktivitas Antioksidan Minuman Probiotik Sari Kurma (Phoenix dactilyfera L.) dengan Isolat.

Muin, M. (2013). Pemahaman Komprehensif Hadis Melalui Asbab al-Wurud. Jurnal ADDIN, 291-305.

Pramanik, D., Istiqomah, N., & Chaidir, L. (2016). Studi Tingkat Ploidi pada Lili (Lilium sp.) Hasil Kultur Antera Melalui Penghitungan Jumlah Kloroplas dan Kromosom . Jurnal AGRO, 34-42.

Soebahar, E. (2015). Mengungkap Rahasia Buah Kurma dan Zaitun dari Petunjuk Hadis dan Sains. 8. Retrieved from http://ejournal.uin-malang.ac.id/index.php/ululalbab/article/view/3181/pdf

Soetari, E. (1994). Ilmu Hadits. Bandung: Amal Bakti Press.

Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi.

Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi. Bandung: Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.

Supandi. (2019, maret 22). Syarah dan Kritik dengan Metode Takhrij Hadis tentang Kurma Ajwa dan Implikasinya terhadap Kesehatan. 1. Retrieved from http://digilib.uinsgd.ac.id/id/eprint/19469

Yuliastuti, P. (2014, January 19). Manfaat Kandungan Buah Kurma sebagai Pencegah Penyakit Stroke. 3.