Takhrij and Syarah the Agrotechnology Hadith: Ingredients and Efficacy of Olives

Main Article Content

Akmal Nur Fauzy
Wahyudin Darmalaksana
Agung Rahmadi

Abstract

This study aims to discuss the hadith regarding the properties of the olive fruit. This research method is a qualitative type through literature study and field studies with the takhrij and syarah hadith approaches. The results and discussion of this research are the properties of olives recommended by the Prophet. The conclusion from the research of takhrij and syarah hadith regarding olives with the analysis of agro-technology studies shows that olives have nutritious ingredients for humans.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Akmal Nur Fauzy, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Agrotechnology

Wahyudin Darmalaksana, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Faculty of Ushuluddin

Agung Rahmadi, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Agrotechnology

References

Chaidir, L. (2015). Identifikasi, dan perbanyakan tanaman ciplukan (Physalis angulata) dengan menggunakan metode generatif dan vegetatif. Jurnal Ilmu Pertanian, 82-90.

Chaidir, L., Yuliani, & Qurrohman, B. F. (2016). Eksplorasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (Limnocharis flava (L.) Buch) di Kabupaten Pangandaran berdasarkan Karakter Morfologi dan Agronomi. Jurnal Agro, 53-66.

Darmalaksana, W. (2018). Paradigma Pemikiran Hadis. Jurnal Aqidah dan Filsafat Islam, 95-106.

Darmalaksana, W. (2020). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020). Pemetaan Penelitian Hadis: Analisis Skripsi UIN Sunan Gunung Djati Bandung. Riwayah: Jurnal Studi Hadis, 191-210.

Darmalaksana, W. (2020). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 59-68.

Darmalaksana, W. (2020). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1-7.

Khoirunnisa, I., & Widyaningsih, R. (2020). Prosiding Konferensi Integrasi Interkoneksi dalam Islam dan Sains. Keistimewaan Zaitun dalam Perspektif Islam dan Sains, 76-77.

Muin, M. (2013). Pemahaman Komprehensif Hadis Melalui Asbab al-Wurud. Jurnal ADDIN, 291-305.

Nisak, K. (2018). Keistimewaan zaitun dalam perspektif al-Qur'an dan sains: analisis penafsiran surah al Mukminun ayat 20. 1. Retrieved from http://digilib.uinsby.ac.id/25115/

Nur, V. (2020). Khasiat Tin dan Zaitun Dalam Pengobatan. 4. Retrieved from http://repository.uin-suska.ac.id/27946/

Pramanik, D., Istiqomah, N., & Chaidir, L. (2016). Studi Tingkat Ploidi pada Lili (Lilium sp.) Hasil Kultur Antera Melalui Penghitungan Jumlah Kloroplas dan Kromosom . Jurnal AGRO, 34-42.

Soebahar, E., Firmansyah, A., & Daenuri, E. (2015). ULUL ALBAB Jurnal Studi Islam. Mengungkap Rahasia Buah Kurma Dan Zaitun Dari Petunjuk Hadis Dan Penjelasan Sains, 206-214.

Soetari, E. (1994). Ilmu Hadits. Bandung: Amal Bakti Press.

Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi. Bandung: Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.

Sopiah, S. (2019). Keistimewaan Zaitun dalam Al-Qur'an ditinjau dari perspektif ilmu kesehatan. 1. Retrieved from http://digilib.uinsgd.ac.id/25577/