Takhrij and Syarah Hadith of Chemistry The Coumpound Content in Olive and Their Suitability in The Hadith
Main Article Content
Abstract
The purpose of this research is to discuss the hadith of the Prophet Muhammad regarding olive plants. This research method is qualitative through the approaches of takhrij and sharah hadith with chemical analysis. The results and discussion of this study is an olive plant already known from the time of Muhammad SAW. There are several hadiths that mention about olive. Olives are known for its benefits. Olives contain many compounds that are good for the body when consumed. The conclusion of this study is takhrij and syarah hadith of the Prophet about olive plants with chemical analysis containing compounds that are good for the body.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
Aditya, R. (2018). EFEKTIVITAS PEMBERIAN MINYAK ZAITUN TERHADAP LAMA PENYEMBUHAN LUKA BAKAR DERAJAT IIA PADA TIKUS PUTIH (RATTUS NORVEGICUS). University of Muhammadiyah Malang.
Al-Baarri, A. N., Rizqiatia, H., Zulkharisma, M. D., Legowo, A. M., Mawarid, A. A., Pangestika, W., Hadipernata, M., & Broto, W. (2019). PENGEMASAN VAKUM UNTUK MENCEGAH PENCOKLATAN PADA BUAH SALAK Application of olive leaf extract ( Olea europaea L ) in vacuum packaging to prevent browning on salacca fruit. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 16, 129–136.
Carin Libel Octa Herina. (2017). UJI AKTIVITAS ANTIOKSIDAN EKSTRAK DAUN ZAITUN (Olea europaea L.) MENGGUNAKAN PELARUT ETANOL DENGAN METODE DPPH. State Islamic University Syarif Hidayatullah.
Chasanah, G., Suryaningsih, S., & Fairusi, D. (2019). ANALISIS INTEGRASI KEISLAMAN PADA MATERI KIMIA PANGAN (Sumber, Manfaat, dan Keterpahamannya). JTK (Jurnal Tadris Kimiya), 4(2), 168–176. https://doi.org/10.15575/jtk.v4i2.5197
Darmalaksana, W. (2020a). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Jurnal Ilmiah Islam Futura, 2(1), 1–8.
Darmalaksana, W. (2020b). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1–6. http://digilib.uinsgd.ac.id/32855/1/Metode Penelitian Kualitatif.pdf
Darmalaksana, W. (2020c). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 5.
Darmalaksana, W. (2020d). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1, 1–7.
Darmalaksana, W., Pahala, L., & Soetari, E. (2017). Kontroversi Hadis sebagai Sumber Hukum Islam. Wawasan: Jurnal Ilmiah Agama Dan Sosial Budaya, 2(2), 245–258.
Dwinata, R. A., Efendi, R., & S, S. P. Y. (2016). Application Design of Periodic Table of Elements and Formulation of Chemical Compounds from Basic Chemical Elements Based on Android. Rekursif, 4(2), 177.
Fauziah, M. U., Supriadin, A., & Berghuis, N. T. (2019). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol pada Ekstrak Virgin Minyak Zaitun Kemasan. Al-Kimiya, 4(2), 61–69. https://doi.org/10.15575/ak.v4i2.5086
FIRMANSYAH, H. (2018). Zaitun dalam pandangan alquran dan sains.
Khasanah, N. (2016). KANDUNGAN BUAH-BUAHAN DALAM ALQUR’AN: BUAH TIN (Ficus carica L), ZAITUN (Olea europea L), DELIMA (Punica granatum L), ANGGUR (Vitis vinivera L), DAN KURMA (Phoenix dactylifera L) UNTUK KESEHATAN. Phenomenon : Jurnal Pendidikan MIPA, 1(1), 5–29. https://doi.org/10.21580/phen.2011.1.1.442
Nisak, K. (2018). KEISTIMEWAAN ZAITUN DALAM PERSPEKTIF ALQURAN DAN SAINS (Analisis Penafsiran Surah al Mukminun ayat 20 ).
Sinta, F. (2018). Keistimewaan Minyak Zaitun dalam Pengobatan. In Universitas islam negeri sunan ampel.
Soetari, E. (1994). Ilmu Hadits. Amal Bakti Press.
Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi. Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.