Makanan dan Minuman Sehat untuk Konsumsi pada Masa Covid-19: Studi Takhrij dan Syarah Hadis

Main Article Content

Mas’ud Maulana
Hidayatul Fikra
Ai Yeni Yuliyanti
Medina Chodijah

Abstract

The study intends to analyze hadiths about healthy foods and beverages for consumption during Covid-19. This research uses a qualitative approach that is emphasized on the study of literature through takhrij methods and hadith sharah. The results of research and discussion show that the hadith of Imam al-Bukhori No. 5011 is shahih based on takhrij review, so it can be used as a reference in charity. As for this hadith sharah shows that the Prophet really likes sweet or sweet foods made from dates mixed with milk and honey because it is beneficial for the body. This study recommends further research on the efficacy of sweets and honey, especially in treating the disease of the Covid-19 outbreak, with the collaboration of research enthusiasts of hadith science and the field of health.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Mas’ud Maulana , Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung

Jurusan Ilmu Al-Qur’an dan Tafsir, Fakultas Ushuluddin

Hidayatul Fikra , Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung

Jurusan Tasawuf dan Psikoterapi, Fakultas Ushuluddin

Ai Yeni Yuliyanti , Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung

Jurusan Tasawuf dan Psikoterapi, Fakultas Ushuluddin

Medina Chodijah , Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung

Jurusan Tasawuf dan Psikoterapi, Fakultas Ushuluddin

References

Anam, K. (2016). Pendidikan Perilaku Hidup Bersih dan Sehat dalam Perspektif islam. Jurnal Sagacious, 3(1), 77.

Arofi, Z. (2020). Optimis di Tengah Pandemi: Cara Rasulullah Menyelesaikan Masalah Pandemi. Community Empowerment, 6(1), 91–98.

Birbik, M. (2020). Takhrij Hadits (Metode Penelitian Sumber-Sumber Hadits untuk Meminimalisir Pengutipan Hadits Secara Sepihak. Arrisalah, 18(1). https://doi.org/10.29062/arrisalah.v18i1.281

Darmalaksana, W. (2018). Paradigma Pemikiran Hadis. JAQFI: Jurnal Aqidah Dan Filsafat Islam, 2(1).

Darmalaksana, W. (2020a). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis.

Darmalaksana, W. (2020b). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1–6.

Darmalaksana, W. (2021a). Herbal Daun Senna dalam Pengobatan Covid-19: Studi Takhrij Hadis. Pre-Print Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1(2), 1–9.

Darmalaksana, W. (2021b). Paradigma Pemikiran Hadis. JAQFI: Jurnal Aqidah Dan Filsafat Islam, 2(1), 99.

Hadeethenc.com. (2021). Hadits Rasulullah. In hadeethenc.com.

Ikhsan, M. (2021). Habbatussauda dalam Peningkatan Imun di Masa Covid-19. Jurnal Riset Agama, 1(1), 1–14, 4.

Lisma, L. T. (2022). Penggunaan Tanaman Herbal pada Masa Pandemi Virus Corona. In Institutional Repository Universitas Islam Sumatera Utara (Vol. 2). Universitas Islam Sumatera Utara.

Makatita, S. H. (2021). Upaya Pencegahan Covid-19 Melalui Edukasi PHBS Pada Masyarakat. Bakti (Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 17–27, 18.

Mohamad, R. (2019). Sumber Sains dan Teknologi Islam Jilid 2 No.1. Jurnal CITU.

Qibty, A. S. (2021). Hadits Larangan Meniup Makanan Dan Minuman. IJOIS: Indonesian Journal of Islamic Studies, 2(2), 159–179.

Qomarullah, M. (2016). Metode Takhrij dalam Menakar Hadis Nabi. El-Ghiroh: Jurnal Studi Keislaman, 11(2), 1.

Saltanera. (2015). Ensiklopedi Hadits Kitab 9 Imam. Lembaga Ilmu Dan Dakwah Publikasi Sarana Keagamaan, Lidwa Pusaka.

Sari, T. O. (2021). Alfazza Drink, Bisnis Minuman Sehat di Masa Pandemi Covid-19. In Repositori UMSU.

Siregar, R. (2020). Inilah Makanan yang Disukai Rasul. Kalam.Sindonews.Com.

Tasri. (2020). Hikmah di Tengah Wabah Virus Corona dalam Tinjauan Hukum Islam. Qiyas: Jurnal Hukum Islam Dan Peradilan, 5(1), 44–49.

Wiyono, A. H., & Saputro, E. A. (2020). Kajian Takhrij Hadits dalam Studi Islam. Jurnal Samawat, 3(2), 1–2.