Takhrij and Syarah Hadith of Agrotechnology: Benefits of Fruits and Olive Oil

Main Article Content

Muhammad Fauzan
Esty Puri Utami
Wahyudin Darmalaksana

Abstract

This study aims to discuss the hadith of the Prophet Muhammad ï·º regarding fruit and olive oil. This research method is a qualitative type through literature study and field studies with the takhrij and sharah hadith approaches. Results and discussion of this research olive is a plant endowed by Allah which has many benefits. The conclusion of this study is that the takhrij and syarah of agrotechnology hadith regarding fruit and olive oil are proven to have better quality than vegetable oils and other animal oils because they do not have side effects that can cause disease.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Muhammad Fauzan, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Departement of Agrotechnology

Esty Puri Utami, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Departement of Agrotechnology

Wahyudin Darmalaksana, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Faculty of Ushuluddin

References

Nareza, M. (2020, Februari 7). Manfaat Minyak Zaitun untuk Rambut Indah Berkilau. Retrieved from Alodokter: https://www.alodokter.com/manfaat-minyak-zaitun-untuk-rambut-indah-berkilau

Adi, S. R. (2018). Uji aktivitas Antioksidan dan Uji Sitotoksid Kombinasi Ekstrak Buah Tin (Ficus carcia L.) dan Minyak Zaitun (Olea europaea L.) terhadap Sel Kanker Payudara T-47D. Semarang: Pascasarjana Universitas Islam Sultan Agung.

Badwilan, A. S. (2010). Manfaat dan Khasiat Minyak Zaitun. Surakarta: Thibbia.

Chaidir, L. (2015). Identifikasi dan Perbanyak Tanaman Ciplukan (Physalis Angulata) dengan Menggunakan Metode Generatif dan Vegetatif. Jurnal Ilmu Pertanian, 82-90.

Chaidir, L., Yuliani, K., Frasetya, B., & Qurrohman, T. (2016). Eksploriasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (limnocharis flava (L.) Bunch) di Kabupaten Pangandaran berdasarkan Karakter Morfologi dan Agronomi. Jurnal Agro, 53-66.

Darmalaksana, W. (2018). Paradigma Pemeliharaan Hadis. Jurnal Aqidah dan Filsafat Islam, 95-106.

Darmalaksana, W. (2020). Formula Penulisan Pengalaman Kelas Menulis. Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020). Pemetaan Penelitian Hadis: Analisis Skripsi UIN Sunan Gunung Djati Bandung. Riwayah: Jurnal Studi Hadis, 191-210.

Darmalaksana, W. (2020). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 59-68.

Darmalaksana, W. (2020). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1-7.

Darmalaksana, W. (2020). Takhrij dan Syarah Hadis Agroteknologi: Studi Tumbuhan Daun Senna dalam Infeksi Covid-19. Pre-print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Khasanah, N. (2012). Kandungan Buah-buahan dalam Alquran: Buah Tin, Zaitun, Delima, Anggur dan Kurma untuk Kesehatan. Jurnal Penomenon.

Khoirunnisa, I., Rakhmiyati, R., & Widyaningsih, R. (2020, maret). Keistimewaan Zaitun dalam Perspektif Islam dan Sains. Prosiding Konferensi Integrasi Interkoneksi Islam dan Sains, 75-77.

Muin, M. (2013). Pemahaman Komprehensif Hadis Melalui Asbab al-Wurud. Jurnal ADDIN, 291-305.

Orey, C. (2008). Khasiat Minyak Zaitun: Resep Umur Panjang Ala Mediterania. Jakarta: Hikmah.

Pramanik, D., Istiqomah, N., & Chaidir, L. (2016). Studi Tingkat Ploidi pada Lili (Lilium sp) Hasil KulturAntera Melalui Penghitungan Jumlah Kloroplas dan Kromosom. Jurnal AGRO, 34-42.

Shihab, M. Q. (2002). Lentera Hati. Jakarta: TafsÄ«r Al-MishbÄḥ.

Soetari, E. (1994). Ilmu Hadis. Bandung: Amal Bakti Press.

Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadist dengan Metode Takhrij: Teori dan Aplikasi. Bandung: Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.

Utomo, P. S. (2014). Rancangan Percobaan Agroteknologi. Kediri: UNISKA Press.