Takhrij and Syarah Hadith of Chemistry: Prohibition of Consuming Khamr in Science Perspective
Isi Artikel Utama
Abstrak
The purpose of this study is to discuss the hadith of the Prophet Muhammad ï·º about the illegality of khamr. This research method is qualitative through the approach of takhrij and syarah hadith with chemical analysis. The results and discussion of this study are about the dangers of consuming khamr because it contains chemicals that can be intoxicating and damaging to human health. The conclusion of this study is takhrij and syarah hadith of the Prophet Muhammad ï·º concerning the prohibition of consuming khamr and staying away from it in order to save lives which is an inevitability. This study recommends the development of food technology science regarding harmful content in khamr through the field of chemistry.
Unduhan
Rincian Artikel
Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Referensi
Akmaluddin. (2013). Analisis terhadap Hadist minum khamar. In UIN Sultan Syarif Kasim Riau (Vol. 53, Issue 9, pp. 1689–1699).
Dariyo, A. (2014). Perkembangan Psikologi Remaja. In Ghalia Indonesia (Vol. 65).
Darmalaksana, W. (2020a). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Jurnal Ilmiah Islam Futura, 2(1), 1–8.
Darmalaksana, W. (2020b). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.
Darmalaksana, W. (2020c). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 5.
Darmalaksana, W. (2020d). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1, 1–7.
Darmalaksana, W., Pahala, L., & Soetari, E. (2017). Kontroversi Hadis sebagai Sumber Hukum Islam. Wawasan: Jurnal Ilmiah Agama Dan Sosial Budaya, 2(2), 245–258.
Fadilah, N. (2018). Fikri : Jurnal Kajian Agama , Sosial dan Budaya. 3.
Mahmud, H. (2020). Hukum Khamr dalam Perspektif Islam. MADDIKA Journal of Islamic Family Law, Vol. 1(No. 1), 29–47. http://ejournal.iainpalopo.ac.id/index.php/maddika/article/view/1559/1101
MUI. (2009). Hukum Alkohol. Himpunan Fatwa MUI.
Mulya Rosa, N. (2012). Jurnal Formatif 2(3): 218-226 Pengaruh Sikap Pada Pelajaran Kimia dan Konsep Diri Terhadap Prestasi Belajar Kimia. Formatif : Jurnal Ilmiah Pendidikan MIPA, 2(3), 218–226.
Panggabean, S. R. (2019). Rekonstruksi Pemahaman Khamr dan Alkohol. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.
Soetari, E. (1994). Ilmu Hadits. Amal Bakti Press.
Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi (2nd ed.). Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.
Syukriya, A. J., & Faridah, H. D. (2019). Kajian Ilmiah dan Teknologi Sebab Larangan Suatu Makanan Dalam Syariat Islam. Journal of Halal Product and Research, 2(1), 47–48. https://e-journal.unair.ac.id/JHPR/article/download/13543/7598
Taufikin. (2015). Hukum Islam Tentang Minuman Keras Pencegahan dan Penanggulangan Perilaku Minuman Keras. Yudisia, 6(2), 482–499.