Takhrij and Syarah Hadith of Chemistry: Fermented Fruit Juice Into Heady

Main Article Content

Putri Widia Mukti
Salis Abdalah Hatami
Soni Setiadji
Dadang Kahmad
Tatang Zakaria

Abstract

The purpose of this research is to discuss the hadith of the Prophet Muhammad Saw. about the nabidz feeling. This research method is qualitative through the takhrij and syarah hadith approaches with chemical analysis. The result and discussion of this research is that the nabidz juice is prohibited from being consumed by the Prophet because the nabidz juice has produced alcohol. The conclusion of this research is takhrij and syarah hadith of the Prophet Muhammad Saw. about nabidz juice with chemical analysis has a relationship, where the alcohol produced from the fruit sugar content can be intoxicating and harmful to the body if consumed in excess.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Putri Widia Mukti, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Chemistry, Faculty of Science dan Technology

Salis Abdalah Hatami, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Hadith Science, Faculty of Usuluddin

Soni Setiadji, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Department of Chemistry, Faculty of Science dan Technology

Dadang Kahmad, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Faculty of Usuluddin

Tatang Zakaria, UIN Sunan Gunung Djati Bandung

Faculty of Usuluddin

References

Anonim. (2013). Produk Fermentasi Buah (Anggur, Cider, Vinegar). http://tekpan.unimus.ac.id/wp-content/uploads/2013/07/PRODUK-FERMENTASI-BUAH-ANGGUR-CIDER-DAN-VINEGAR.pdf%0A%0A

Anonim. (2021). Fermentasi: Pengertian, Jenis, Faktor, dan Proses. Dosen Pendidikan. https://www.dosenpendidikan.co.id/fermentasi-adalah/

Darmalaksana, W. (2020a). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Jurnal Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung. http://digilib.uinsgd.ac.id/32620/

Darmalaksana, W. (2020b). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020c). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 5.

Darmalaksana, W. (2020d). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1, 1–7.

Darmalaksana, W., Pahala, L., & Soetari, E. (2017). Kontroversi Hadis sebagai Sumber Hukum Islam. Wawasan: Jurnal Ilmiah Agama Dan Sosial Budaya, 2(2), 245–258.

Hernani. (2014). Kimia Dasar 1. Dasar-Dasar Ilmu Kimia, 1.1-1.38.

Mediapro, J. F. (2020). Jus Buah Dan Sayuran Yang Bermanfaat Untuk Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh Manusia 9781714619962 - DOKUMEN.PUB.

Ovihapsany, R. A., Mustofa, A., & Suhartatik, N. (n.d.). DENGAN VARIASI KADAR EKSTRAK BUAH BIT ( Beta vulgaris L .) DAN LAMA FERMENTASI Characteristics of alcoholic beverage from beet extract ( Beta vulgaris L .) and days of fermentation. 5(1), 55–63.

Pawignya, H., Putra, D., Akbar, P., & Kimia, J. T. (2010). Tinjauan kinetika pembuatan rose wine. 1–8.

Pratama, Y. (2015). Fermentasi Buah Anggur Segar Dengan Pemanfaatan Saccharomyces cerevisae. https://id.scribd.com/document/262321788/Fermentasi-Buah-Anggur-Segar-Dengan-Pemanfaatan-Saccharomyces-Cerevisae

Satyajit, Nahar, & Lutfun. (2009). Alkohol Dalam Pandangan Islam. Kimia Untuk Farmasi Bahan Kimia Organik, Alam Dan Umum, 104, 11–36.

Soetari, E. (1994). Ilmu Hadits. Amal Bakti Press.

Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi (2nd ed.). Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.

Syauqi, M. I. (2020). Beda Pendapat Ulama tentang Kadar Khamar dan Minuman Memabukkan Lainnya. Nuonline. https://islam.nu.or.id/post/read/115917/beda-pendapat-ulama-tentang-kadar-khamar-dan-minuman-memabukkan-lainnya

Wisaniyasa, W. S. N. W. (2017). Teknologi Fermentasi Hasil-Hasil Pertanian (Wine, Sake, Brem Bali dan Vinegar). In Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Udayana.