Takhrij and Syarah Hadith of Chemistry: Cashew Fruit Fermentation can Produce Alcohol
Isi Artikel Utama
Abstrak
The purpose of this research is to discuss the hadith of the Prophet SAW. about the relationship between khamr and alcohol in cashew fruit fermentation. This research method is qualitative through the takhrij and sharah hadith approaches with chemical analysis. The results and discussion of this study were the fermentation of cashew nuts reaching a level of 14.98% which has an intoxicating potential such as khamr. The conclusion of this research is takhrij and syarah hadith of the Prophet SAW. about the comparison of khamr and alcohol in fermented beverages from the perspective of the hadith with chemical analysis.
Unduhan
Rincian Artikel
Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Referensi
Alkohol, H., & Minuman, D. (1993). Hukum alkohol dalam minuman.
Darmalaksana, W. (2020a). Formula Penelitian Pengalaman Kelas Menulis. Jurnal Ilmiah Islam Futura, 2(1), 1–8.
Darmalaksana, W. (2020b). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.
Darmalaksana, W. (2020c). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 5.
Darmalaksana, W. (2020d). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1, 1–7.
Darmalaksana, W., Pahala, L., & Soetari, E. (2017). Kontroversi Hadis sebagai Sumber Hukum Islam. Wawasan: Jurnal Ilmiah Agama Dan Sosial Budaya, 2(2), 245–258.
Darsati, S. (2007). Ruang Lingkup Kimia Analitik. 1–39. http://repository.ut.ac.id/id/eprint/4593
Hasanah, H., Jannah, A., & Fasya, A. G. (2013). PENGARUH LAMA FERMENTASI TERHADAP KADAR ALKOHOL TAPE SINGKONG (Manihot utilissima Pohl). Alchemy, 2(1), 68–79. https://doi.org/10.18860/al.v0i0.2294
Maiti, & Bidinger. (1981). 済無No Title No Title. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.
Nida, O., & Prabawati, Y. (n.d.). Analisis Kadar Alkohol dalam Tape Ketan ( Tinjauan Iptek dan Islam ).
Risna. (2017). Pandangan Sains dan Al-Qur’an terhadap Konsumsi Alkohol. Prosiding Seminar Nasional Mipa Iii, 345–351. www.conference.unsyiah.ac.id/SN-MIPA
Santi, S. S. (2008). Pembuatan Alkohol Dengan Proses Fermentasi Buah Jambu. Jurnal Penelitian Ilmu Teknik, 8(2), 104–111.
Situmorang, M. (2010). Kimia Analitik Lanjut dan Instrumentasi. 228.
Soetari, E. (1994). Ilmu Hadits. Amal Bakti Press.
Soetari, E. (2015). Syarah dan Kritik Hadis dengan Metode Tahrij: Teori dan Aplikasi (2nd ed.). Yayasan Amal Bakti Gombong Layang.